Newsletter

Buletinul de știri al FSFE – iulie 2014

Written by  on  

Cafeneaua intimității: criptarea corespondenței electronice ca fel principal!

Imaginează-ți că-ți iei câțiva prieteni și mergeți într-o cafenea, dar în loc de băuturi fierbinți și reci, meniul prezintă informații despre măsurile care garantează intimitatea digitală. Precum „https peste tot” ca aperitiv, „criptarea corespondenței cu GnuPG” la felul principal și „tosdr.org” (informații despre termenii serviciilor) ca desert. Astfel de cafenele există deja în Țările de Jos. La întâlnirea în limba germană din Essen a lui FSFE, Felix Stegerman, coordonatorul nostru adjunct din Țările de Jos, și-a prezentat planurile de a pune la punct mai multe cafenele ale intimității și motivele pentru care crede că este momentul potrivit și o oportunitate bună pentru programele libere, să facă la fel și în alte locuri.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor care se duc într-o cafenea a intimității deja sunt conștienți de problemele legate de intimitate și libertate. Dar le și oferă voluntarilor locali o ocazie bună să vorbească despre programele libere și importanța folosirii de programe libere din motive de intimitate. De exemplu, întrebându-i pe participanți „cine este în controlul programelor”? Citește articolul de jurnal al lui Felix pentru mai multe detalii despre aceste cafenele și planurile de viitor.

Autoapărarea corespondenței electronice devine multilingvă

O resursă bună de informare despre criptare și programe libere are o importanță crucială pentru cafenelele intimității pe care tocmai le-am menționat. Din fericire, organizația noastră suroră FSF a publicat un ghid al autopărării corespondenței electronice și voluntariii au tradus ghidul și infograficul în alte șase limbi, printre care germană, portugheză braziliană, franceză, rusă, turcă și japoneză. Acest ghid explică cum se instalează programele necesare pentru criptarea corespondenței folosind GNU+Linux, MacOS și Microsoft Windows, dar și cum se face generarea cheii, ce este rețeaua bazată pe încredere și cum se folosesc aceste programe. De tot ce ai nevoie este un calculator cu conexiune la Internet, un cont de poștă electronică și undeva pe la o jumătate de oră. Pentru detalii despre cum poți contribui la răspândirea informațiilor despre autoapărarea corespodnenței elecronice, uită-te la secțiunea „fii activ” a acestei ediții.

Ce să folosești în loc de WhatsApp și Threema?

„Cum pot să-mi criptez corespondența electronică?” a fost una dintre cele mai obișnuite întrebări pe care le-am primit în ultimele luni. Mulțumită ghidului de autoapărare a corespondenței, avem acum un răspuns bun. Altă întrebare despre criptare și intimitate care ne-a fost pusă în mod frecvent a fost: „există o alternativă sigură și liberă la WhatsApp?”

WhatsApp este un program de mesagerie pentru telefoanele inteligente care îți permite să trimiți gratuit mesaje (de tip text). După recenta achiziție a lui WhatsApp de către Facebook și ținând cont de dezvăluirile despre NSA, mulți dintre utilizatorii de WhatsApp caută înlocuitori siguri și de încredere.

Pentru că acest lucru îi afectează pe atât de mulți utilizatori, noi, cei de la Fundația pentru Programe Libere Europa, am dori să putem să promovăm un înlocuitor care-ți respectă libertatea și intimitatea. Prin urmare, am decis să facem niște cercetări și să susținem un atelier despre înlocuitorii lui WhatsApp la ultima întâlnire a echipei FSFE, din Essen. Hannes Hauswedell și Torsten Grote au făcut un rezumat al rezultatelor..

Ceva cu totul diferit

Fii activ: Distribuie ghidul de autoapărare a corespondenței electronice!

Ghidul lui FSF de autoapărare a corespondenței electronice și infograficul corespunzător este o resursă bună pentru explicarea criptării corespondenței unei audiențe mai largi. Deja de ceva timp FSFE livrează activiștilor materiale cu informații despre programe libere. Pe lângă informațiile generale despre programele libere, formatele libere, Gestiunea Digitală a Restricțiilor și F-Droid, dorim pe viitor să distribuim și infograficul.

Înainte de a-l tipări în cantități mari și de a-l expedia grupurilor noastre locale și altor activiști din toată Europa, am vrea să te rugăm să testezi inforgraficele cu prietenii, familia și colegii. Încearcă să afli dacă au probleme în a înțelege anumite părți din el și folosește listele noastre de discuții publice, în așa fel noi -- împreună cu organizația noastră suroră -- să le modificăm, dacă este necesar.

Le mulțumim tuturor voluntarior, confraților și donatorior corporatiști pentru că fac posibilă activitatea noastră,
Matthias Kirschner - FSFE